RE:PLAY delavnicah na OŠ Karla Destovnika – Kajuha

Na Osnovni šoli Karla Destovnika – Kajuha smo sredi oktobra gostili člane Društva Pazi!park, ki so za naše učence izvedli tri sklope kreativnih delavnic. Šola se je s tem pridružila projektu RE:PLAY, ki poudarja pomen kakovostnega oblikovanja prostorov igre z vključevanjem otrok v postopek načrtovanja. Učenci so sodelovali v analizi in načrtovanju zunanjega prostora šole.

Delavnicam so se priključili učenci prve in druge triade. Skupaj se je aktivnosti udeležilo več kot 20 učencev in učenk, največ pa jih je bilo iz tretjih razredov. Med popoldanskim varstvom so otroci prvi dan analizirali zunanji prostor svoje šole. Spraševali so se, kje zunaj radi preživljajo čas, s kom ga preživljajo in kaj tam počnejo ter kje jim ni tako všeč, kaj jih tam moti oziroma kaj pogrešajo. Pogovore in razmišljanja so posneli z video kamerami in telefoni. V drugem popoldnevu so se še bolj poglobili v svoje želje in ideje glede tega, kako bi okolico šole preuredili. Ustvarjanje je potekalo v učilnici na prostem, ki smo jo naredili lani in se je tudi tokrat pokazala kot odličen prostor za delo in igro. Učenci in člani Pazi!park so prav uživali v objemu jesensko obarvanih dreves in šumenju Ljubljanice. Mize so bile polne barvic, flomastrov in pisanih idej, ki so jih narisali otroci. Risbe s predlogi so nato postavili v prostor tja, kamor si želijo, da bi bile umeščene tudi ureditve. V tretji delavnici so izbrali nekatere izmed številnih predlogov in zanje v prostoru izdelali čisto prave 3D modele. Iz kartona, lepilnega traku, vrvice in drugih materialov so izdelali trampolin, vodni motiv s toboganom, zip-line (žičnico), hišico na drevesu in krmilnice za ptice. Modeli so ostali na šolskem igrišču še cel teden in bili na ogled drugim šolarjem. Ste jih opazili?

Otroci se bodo s člani društva Pazi!park srečali še večkrat. Zaključki teh in sledečih delavnic bodo v nadaljevanju projekta RE:PLAY podlaga za izvedbo nekaterih predlogov v praksi, tako da bo zunanji prostor šole bogatejši za konkretne ureditve.

OŠ Karla Destovnika – Kajuha je ena izmed šol na Zahodnem Balkanu, ki so vključena kot pilotno območje v projekt RE:PLAY – Preoblikovanje prostorov igre z otroki na Zahodnem Balkanu. Projekt se izvaja v okviru programa Ustvarjalna Evropa, projektni partnerji pa izvajajo aktivnosti z otroci v Zagrebu, Beogradu, Tirani in črnogorskem Baru. Rezultati bodo zbrani v priročniku za prostorske načrtovalce, umetnike in druge kreativce, kot pripomoček za načrtovanje in urejanje prostorov za otroško igro v sodelovanju z otroci.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost